Режисьор : Лиляна Пенчева, Сценаристи: Братя Мормареви, Музика: Петър Ступел

 В ролите : Николай Узунов, Владимир Николов, Светозар Неделчев, Кирил Богданов, Мишо Мишев, Тошо Недялков, Оля Стойчева
Към филма >>>

Година : 1977

Резюме : Когато бях малко и по-голямо дете, имаше две думи, които веднага предизвикваха у мен очакване за интересни приключения, за забавни истории и за невероятно приятни часове с поредния им филм - "Братя Мормареви". Нямаше значение кой е филмът и за какво конкретно се разправя. Това не се е променило и до днес, въпреки че аз съм едно много пораснало дете, а те и двамата, уви, не са сред нас, за да пишат нови разкази и сценарии. Затова тук вместо пет приказки за този филм, ще напиша шест приказки за тях.

Братя Мормареви са Марко Стойчев и Мориц Йомтов. Те са автори на книгите и сценариите: "Храни куче, за да лае", "Задача с много неизвестни", "Войната на таралежите", "Васко да Гама от село Рупча", "Мъже без мустаци", "Старинната монета", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море", "Сиромашко лято", "Нако, Дако, Цако", "Изпити по никое време", "Два диоптъра далекогледство", "Двойникът", "13-та годеница на принца", "Адио, Рио" и дости други.

(Кънчо Стойчев, син на Марко Стойчев, от предговор към романи на Братя Мормареви)    Мориц и Марко сливат имената си в едно, съставено от първите три букви на всеки – и става Мормареви. Мориц Йомтов е роден в София (1921 г.) и е десет години по-голям от Марко Стойчев, роден във Варна, но винаги живял в София. Животът ги събира през 1953 година в Българското национално радио – редакция „Предавания за чужбина”, където Мориц вече е стар вълк, а Марко едва начева първата си работа. От тогава до смъртта на Мориц в Израел през 1992 година те са неразделни и пишат почти всеки ден заедно. Как пишат? Ами ето така: сядат всеки следобед в кухнята на жилището на Мориц на ул. “Шипка” и започват да играят американски белот. Докато редят картите си говорят. И така почти четиридесет години, през които написват почти четиридесет сценария и новели, множество фейлетони, скечове и няколко романа. Редуват се на машината за писане и е невъзможно да се определи кой какво е написал. Карали ли са се? Няма такъв случай – те се шегуват и смеят във всяка една ситуация. Мориц е блестящ ерудит от вече изчезващ вид, има невероятно комбинативен ум, владее прекрасно английски, френски, немски, руски. Професор е по биохимия и студентите му още го помнят като легенда. Мориц е и световна енциклопедия за вицове, които разказва неповторимо. Марко 15 години е главен редактор на „Хумор и забава” в Радиото. През 1971 година започва работа във Филмова редакция на БНТ. Междувременно Марко е един от най-активните деятели на Световната асоциация за детско кино, базирана тогава в Париж (а днес – в Канада), като за два последователни мандата е избиран за неин заместник председател.

Забележителен цитат от филма: "Какво трябва, за да не може един Трабант да тръгне? Ако ще и с 260 коня да е и още 1000 говеда вътре. Трябва картоф."

РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ