Сценарист и режисьор : Въло Радев

 В ролите : Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Йосиф Сърчаджиев, Добринка Станкова, Марин Младенов, Андрей Чапразов, Светозар Неделчев, Георги Русев, Вълчо Камарашев
 Година : 1970
Към филма >>>

Резюме : София в началото на четиридесетте години на миналия век. Три момичета и три момчета са група под прикритие за специални поръчки. Верни на идеите си, те показно изпълняват екзекуции на видни личности от царския режим. Конспирация, преследване с коли, измъкване от невероятни ситуации, добра маскировка и много много бързи реакции са присъщи на цялата група. Много динамика, любов и младежки ентусиазъм.
 Това е забележителен за времето си "екшън". Събитията и героите са такива, че в наши дни филмът може да се оценява по много и различни начини - От романтичен социализъм в решително действие до откровен тероризъм без задръжки. От гледна точка на съвременните схващания като че ли тероризмът надделява. Но нали такава е била в общи линии и стратегията на Ленин и Сталин - болшевишки тероризъм. Все пак героите са хора и на моменти явно реалната оценка на действията им се опитва да се наложи (начинът, по който георинята на Виолета Гиндева гледа вдовицата на убития). Остава и въпросът - заслужава ли си всичко това след начина, по който завършва филмът? Кое е по-важно - идеята на партията или личният живот? Омразата или любовта? Смъртта или животът? Докъде е важно едното и от къде натам - другото? Разбира се, всички тези върпоси нямат и не могат да имат еднозначен и прост отговор. Понякога дори отговорът не е само плод на разум, а и на емоции и чувства.
РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ