Актьорът не умря от СПИН, спомня си дългогодишният му приятел Петър Брезински.
Активистката на БКП и първа жена министър в историята на България Цола Драгойчева спасява от затвор големия актьор Георги Парцалев, който е осъден от комунистическата власт да лежи 20 години зад решетките, пише "България Днес"

Само преди дни, ако беше жив, комикът щеше да направи 91 години. "Аз съм късметлия. Разминавал съм се с лошотията хиляди пъти и пак съм оцелял", сподели в едно от последните си интервюта Парцалев. Прав е - съдбата често му помага в най-ужасните житейски моменти. Така се случва и през 1964 г. Тогава "народната власт" сътворява процес срещу хомосексуалистите интелектуалци на България. Арестувани са 26 души - някои от най-изявените представители на изкуството у нас.

Делото е показно и участта на обвинените за принадлежност към "сектата", която шета из Докторската градина и Централната баня, е смятана за решена. Само преди месеци стана ясно, че дълги години Георги Парцалев е бил обект на разработка на Държавна сигурност. Документът с параф от зловещото ведомство бе открит от комисията по досиетата. Между 1979 и 1983 г. гениалният ни комедиант бил атакуван с доноси, адресирани до мрачното Шесто управление на ДС. В част от пасквилите, подписани от агент "Петров" и агент "Птицата", имало данни за особените връзки на актьори. Легенди се разказват за началото на процеса срещу Парцалев и 25-те елитни интелектуалци.  

Дългогодишният приятел на актьора Петър Брезински разказва как всички седели оклюмали и се чудели дали ще отърват решетките. 

Единствено Працалев се изрепчил на мракобесната комунистическа Темида. Когато дошъл неговият ред да бъде разпитан за еднополовите си лудории, вместо да се моли за милост като останалите, той се изцепил: "Нямате ли си друга работа? Коскоджамити съдии, а се занимават с наште дупетии". Тутакси репликата му разсмяла присъстващите, а по-късно влязла и в златния фонд на българския гей фолклор. Веднага след изцепката на Парцалев да го спаси се намесила Цола Драгойчева. Като член на Политбюро на ЦК на БКП тя се застъпила за актьора и за още шест от обвинените по молба на сина си - хирурга Чавдар Драгойчев. Синът й също бил в това общество и симпатизирал на комика, били близки приятели, но не любовници. Малцина знаят, че баба Цола спасява 

Георги и заради факта, че е учил със сина й за лекар. Именно по тази причина роденият през 1925 г. в Гара Левски и завършил гимназия в Плевен младеж се озовава в столицата на България. Той овладява медицината, ала сърце юнашко не трае и се хваща с шоубизнеса, където е талантът му. Разбира се, от това печелим всички ние. Незабравими остават фантастичните роли на Парцалев в униклно смешния филм "Кит", който до днес е свръхточна характеристика на политическите и националните ни комплекси, в "Петимата от Моби дик", като чичо Манчо в класиката "С деца на море", в "Сиромашко лято", в "Тримата от запаса", както и последното му появяване в киното в "13-ата годеница на принца". 

Много повече хора обаче са го гледали в култовите тв програми и най-вече в новогодишните класики на Хачо Бояджиев и Нено Цонзаров. Когато 14 години след смъртта на великия комик се разбира, че наследилите цялото му богатство негови роднини не са платили гроба му, а трябва сестра му да бъде погребана в него, цяла България е потресена. Налага се също като на Чарли Чаплин, ала не за откуп, а със срам костите му да бъдат изнесени от "признателните сънародници", а после отново да бъдат положени. Последният мъж в живота на Георги Парцалев е икономът му Петър Брезински. Финалното им появяване заедно става на тържество за 3 март през 1987 г. "Радвам се, че преди две години делото срещу мен от роднините на Парцалев, които ме обвиниха, че съм му отмъкнал скъпоценностите, се прекрати. Оправдаха ме", сподели мъжът пред "България Днес". Днес той е щастливо женен, има деца и не иска да се пише за него. Пази Парцалев като скъп спомен в сърцето си. 

Петър е категоричен, че с очите си е видял диагнозата на Парцалев в смъртния му акт. "В него пишеше, че е починал от скоротечна левкемия. Изписаха се какви ли не глупости, че са го пребили пред градинката на "Кристал" и това го уморило, после някой идиот каза, че угаснал от СПИН. Няма такова нещо и това лесно може да се провери в Съдебна медицина. Всичко от аутопсията му е написано черно на бяло. Пацо почина от рак на кръвта, това е", завърши Петър Брезински. В ученическите си години Парцалев много обичал да ходи на кино. Знаел имената на всички артисти. Имал огромна колекция от картички на кинозвезди. Когато искал да гледа филм, а имал вечерен час, той често се преобличал като жена, за да влезе в салона. Дрехите намерил в гардероба на хазайката си. Дълго време номерът му минавал, докато не се намерили съседки, които заразпитвали коя е високата жена с воалетка, която през ден излиза от входа на блока им. Тогава Пацо спрял да се прави на жена, разказват близките му.

Източник:www.blitz.bg
РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ