"Крилце или кълка" (на френски L'Aile ou la cuisse) е френски комедиен филм от 1976 г. с участието на Луи дьо Фюнес и Колюш.

Филмът е една от класиките на френското комедийно кино. В главните роли са Луи дьо Фюнес, Колюш, Жулиен Гиомар, Ан Закариас, Клод Жансак, Жан Мартен и Фернан Гио. Режисьор на филма е Клод Зиди. Първоначално за ролята на Жерар Дюшмен е бил избран Пиер Ришар, но тъй като той е бил прекалено зает с друга продукция, ролята е поета от Колюш.


Шарл Дюшмен е известен и уважаван гастроном. Заедно със сина си Жерар, Дюшмен се маскира (включително и като жена), за да влезе необезпокояван в най-различни ресторанти, където дегустира храната, тъй като е и издател на популярен кулинарен справочник. Той повежда война срещу производителя на полуфабрикати и собственик на ресторанти за бързо хранене Жак Трикател. Неговата корпорация, "Трикател", залива френския пазар с евтина, но безвкусна храна, която заплашва да унищожи френското кулинарно изкуство. Дюшмен е поканен в известно телевизионно предаване, където трябва да демонстрира таланта си, но го сполетяват неочаквани препятствия - синът му иска да стане цирков артист, вместо да наследи професията на баща си, а после той, известният гастроном Дюшмен, загубва вкусовите си способности...
РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ