Серийната съблазнителка Бриджит Бардо пленяваше кинозрителите в началото на 50-те години на миналия век, превръщайки се от сладко момиченце в моделските си фотосесии в сексбогиня във филмите си.Но славата я тласнала към дълбока депресия, четири опита за самоубийство, четири брака, над 100 любовници, включително жени, и нежелана бременност с последвало трудно раждане. Родена в заможно парижко семейство на 28 септември 1934 г., тя живяла в елегантния 16-и район на Париж, близо до Айфеловата кула. Семейството прекарвало уикендите си във вилата си западно от Париж, в Лувсиен, зимните ваканции - във Френските Алпи, а летните - в Сен Тропе, на Френската Ривиера.

"Бри", както я наричали родителите й, била записана на уроци по балет от майка си Мари-Жан, както и на курсове за модели. По онова време се смятало, че тя притежава идеалната височина и нямала проблеми с теглото. Бри се появява на корицата на списание Elle през май 1949 г. в първия си моден ангажимент, облечена в по-младежка версия на дрехите на приятелките на майка й. Образът й на сладко момиченце се развива след първите й дни в модния бизнес, когато среща Роже Вадим, асистент на режисьора Марк Алегре, открил най-големите звезди на френското кино през 30-те години на м.в. Вадим бил изпратен от шефа си да види 16-годишното момиче във връзка с проект за нов филм. Бардо не получава ролята, но двамата с Вадим мигновено се влюбват лудо. Двамата започнали да се срещат тайно, а по-късно и явно против волята на родителите й, които заплашили да я изпратят в Англия. Те омекнали едва когато Бардо опитала за първи, но не за последен път да се самоубие, но били категорични, че двамата не могат да се оженят, докато тя не навърши 18. Депресирана от мисълта, че няма да вижда любимия си, Бриджит сложила главата си във фурната и се изгорила, но родителите й я открили навреме. Сватбата й с Вадим е в Париж на 21 декември 1952 г. и това е последният път, в който Бардо се появява в консервативно облекло.

След четири години в киното Бриджит снима десетина филми, които са забелязани благодарение на нейната красота и сексапил. Първият филм на Вадим като режисьор - "И бог създаде жената" от декември 1965 г. с участието на съпругата му и звездата Жан-Луи Трентинян, променя всичко. Той постига светкавичен успех, а актьорите се сдобиват с международна известност. Филмът слага край на брака на Бардо с Вадим, след като тя се влюбва в Трентинян. Четири години след бляскавата си сватба в катедралата "Нотър дам" в Париж Вадим и Бардо се развеждат.

Бардо била лудо влюбена в Трентинян, който също се развел със съпругата си. Двамата живели заедно две години, но след това фриволната сексбогиня започнала връзка с певеца Жилбер Беко, който бил женен. Изневерите станали нещо обичайно в живота й и тя винаги първа си тръгвала от дадена връзка. Самата Бардо признава, че имала над 100 любовници, някои от които жени. Жак Шарие е вторият й съпруг и баща на детето й. Тя не искала бременността, но родителите на Шарие я убедили да запази детето. Раждането у дома било трудно. Бардо така и не създава близка връзка със сина си Никола, роден през януари 1960 г., и Шарие поема попечителството върху детето. На 26-ия си рожден ден Бриджит отново опитала да се самоубие, като погълнала цяло шишенце с приспивателни и разрязала китките си във вилата си в Ница. "Не съм създадена да бъда майка. Зная, че е ужасно да признавам това, но не съм достатъчно зряла, за да се грижа за дете", споделя Бардо няколко години по-късно. Бриджит отново е тласната към депресия от същите медии, които постоянно я възхваляват. Тя мразела ордите от репортери, които я следвали по петите и я разкривали безмилостно. Нейната красота достига зенита си през 60-те години и филмовата й кариера рухва в края на десетилетието. Бардо има връзки с колегата си Уорън Бийти, музикантите Серж Гейнсбур, Нино Ферер, Баб Загури, преди да се омъжи за третия си съпруг, германският милионер и плейбой Гюнтер Закс в Лас Вегас. Закс спечелил сърцето й, като обсипал дома й в Сен Тропе с рози, пуснати от самолет.

Бардо започва певческа кариера в началото на 60-те години. Между 1962 и 1982 г. тя записва
около 70 песни. Бриджит напуска киното през 1973 г., "за да не се случи така, че киното да я напусне. Това е много типично за Бардо, да поема инициативата и продължава напред", разкрива биографичната й книга. Самотна и нещастна през 40-те си години, тя се омъжва за четвъртия си съпруг Бернар д-Ормал през 1992. Бизнесменът е бивш съветник на крайнодесния Национален фронт. Прямата актриса е глобявана заради расистки коментари срещу мюсюлманите.

Бардо винаги е отказвала да прави упражнения или да използва пластична хирургия, за разлика от връстничките си Джейн Фонда и София Лорен. "В напреднала възраст Бардо отново е предизвикателство за доминиращите обществени норми, този път за тези, които принуждават жените, най-вече филмовите звезди, да не признават възрастта си колкото се може по-дълго", се казва в биографичната книга.

Актрисата страда от артрит и използва бастун, но няма да се подложи на операция за смяна на бедрена кост. "Вече не мога да ходя, не мога да плувам. Но съм късметлийка, като виждам колко страдат животните. Изведнъж откривам, че няма от какво да се оплаквам", казва Бардо.
blitz.bg
РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ