КРЪСТНИКЪТ 1
Режисьор : Франсис Форд Копола

В ролите : Марлон Брандо, Ал Пачино, Джеймс Каан, Ричард Кастелано, Робърт Дювал, Стърлинг Хейдън, Джон Марли, Ричард Конте, Даян Кийтън и др.

Държава : САЩ

Година : 1972


Резюме : Франсис Форд Копола представя сагата за фамилията Корлеоне с Марлон Брандов ролята на Кръстника Дон Вито. Копола рисува смразяващата картина на възхода на една сицилианска фамилия, на загубата на властта и влиянието и в Америка, както и предаването им от баща на син. Копола майсторски балансира сцените от семейния живот и отвратителния престъпен бизнес, в който са въвлечени членовете на семейството. Заснет по романа-бестселър на Марио Пузо, този брилянтен филм получи през 1972г. “Оскар” за най-добър филм.

Награди и номинации: ”Оскар” за най-добър филм 1972 год.


КРЪСТНИКЪТ 2
Режисьор : Франсис Форд Копола

В ролите : Ал Пачино, Робърт Дювал, Даян Кийтън, Робърт Де Ниро, Талия Шайър, Моргана
Кинг, Джон Казъл, Мариана Хил, Лий Страсбърг и др.

Държава : САЩ

Година : 1974


Резюме : В продължението на сагата за сицилианската фамилия Корлеоне, Франсис Форд Копола разказва две истории: тази за ранните години на Дон Вито, Пресъздаден великолепно от Робърт Де Ниро и за издигането на сина му Майкъл (Ал Пачино) като новия Дон. По “Кръстникът, Част 2” работят голяма част от създателите на първата част, което го прави без съмнение най-доброто продължение на филмова класика, което някога е правено. Филмът е номиниран за 11 награди Оскар®, от които получава 6, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор в поддържаща роля (Робърт Де Ниро).

Награди и номинации: 2 награди ”Оскар” 1974 год. за най-добър филм за най-добър второстепенен актьор Робърт Де Ниро


КРЪСТНИКЪТ 3
Режисьор : Франсис Форд Копола

В ролите : Ал Пачино, Даян Кийтън, Талия Шайър, Анди Гарсия, Уолак Джо Мантеня, Бриджет Фонда, Джордж Хамилтън, София Копола и др.

Държава : САЩ

Година : 1990


Резюме : Една от най-великите филмови истории на всички времена продължава. Последният филм от трилогията отново е с участието на Ал Пачино в ролята на Майкъл Корлеоне. Значително остарял, той вече има само две цели – да узакони семейния бизнес и да си намери заместник. Единственият подходящ кандидат е Винсънт (Анди Гарсия), но бурният му нрав застрашава да въвлече фамилията още по-дълбоко в престъпния свят. В заключителния филм от трилогията “Кръстникът” на Франсис Форд Копола участват Ал Пачино, Анди Гарсия, Даян Кийтън, Талия Шайър, Илай Уолак, София Копола, Джо Мантеня и много други брилянтни актьори. Основавайки се на влиянието върху живота на вечни фактори, като власт, традиция, отмъщение и любов, “Кръстникът III” получава 7 номинации за Оскар, включително за най-добър филм.

Награди и номинации: Седем номинации “Оскар” включително за най-добър филм.

Най вдъхновяващи цитати от филма :
Дон Корлеоне: Ще му направя предложение на което не може да откаже.
Дон Корлеоне: Отделяш ли време за семейството си ? Добре. Защото мъж, който не отделя време за семейството си, никога не може да бъде истински мъж.
Майкъл Корлеоне: [говорейки на Карло] Само не ми казвай че си невинен.
Защото това е обида за интелекта ми и ме ядосва много.
Дон Корлеоне: Прекарах целия си живот опитвайки се да не бъда лекомислен.
Жените и децата могат да бъдат невнимателни. Но не и мъжа.
Тогава казах на жена ми: Правда ще има само при Дон Корлеоне.
Някой ден, дано не се наложи, може да ми потрябваш за услуга.
— Ти си го заплашил!
— Просто му направих предложение, на което той не можеше да откаже.
Дръж приятелите си близо, но дръж враговете си още по-близо.
Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено.
Всичко е лично, и най-малкото нещо. Всички лайна, които сервират на човек всеки ден, през целия живот, са личен въпрос. Наричат го бизнес. Добре. Но то е дяволски лично.
Има неща, които трябва да се направят и човек ги прави, но никога не говори за тях. Не се опитва да ги оправдава. Те не могат да бъдат оправдани. Човек просто ги прави.
Oбществото налага обиди, които трябва да се понасят, и единственото успокоение беше, че и най-слабият, ако си отваря очите, може да отмъсти и на най-силния.
Приятелството е всичко. Приятелството е повече от таланта. Повече от правителството. То е почти наравно със семейството.
РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ