Наред с "Покаяние", "Гара за двама" по всеобщото мнение на критиката е знаковият филм на т.н. "руско перестроечно кино". Още с появата си творбата на Елдар Рязанов се превърна в световно филмово събитие, най-вече заради теми, които дотогава бяха табу за социалистическото изкуство - съдебните грешки, живота в лагерите, зачитане на човешкото достойнство, търговията на черно.

Пианистът Платон Громов изпуска влака на една малка гара, където среща Вера. Тя е келнерка, която с приятеля си /в ролята Никита Михалков/ препродава плодове от Грузия. Громов е известен музикант, поел вината на съпругата си, говорителка в телевизията, заради убийство при катастрофа и трябва да влезе в затвора. Двамата се влюбват, макар да са от различни социални слоеве, с различен житейски опит и с различни разбирания за живота. При това любовта им би трябвало да трае броени дни, защото Громов влиза в затвора. И се оказва, че не всичко е така, както изглежда на пръв поглед. За мнозина зрители от средното поколение незабравима ще остане финалната сцена на филма, когато след отпуска Громов закъснява да се върне в затвора, а Вера свири с акордеона, само и само надзирателите да чуят, че той се връща.

Сценарист на филма е Емил Брагински, а режисьор и съсценарист е Елдар Рязанов. В главните роли участват Людмила Гурченко, Олег Басилашвили, Нона Мордюкова, Никита Михалков и др.
РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ