По едноименния роман на Лизелоте Велскопф-Хенрих

Трагедията на индианските племена от Северна Америка е добре отразена в тази история за племето  Дакота  и по специално на Мечата орда, която се опитва да оцелее въпреки политиката, водена от американските власти. Белите искат да прогонят индианците от полагащите им се по договор земи, защото там е открито злато. Младият военен вожд на Мечата орда -  Токай-Ихто (Гойко Митич) отказва да даде съгласието си да засели хората си в безплодните земи на резерватите. Токай-Ихто е твърд последовател на Ташунка-Витко (Сеп Клоуза) - великия вожд на племето  Дакота, но когато последният е убит, Токай-Ихто разбира, че трябва да се търсят други начини за оцеляване.  И застава начело на племето си, в похода му към великата река Мисури в Канада.

Планат му не допада на най-големия му враг - Фред Кларк (Иржи Врстала), наричан още Червената Лисица – убиец на бащата на Токай-Ихто – вождът  Матотаупа (Адолф П.Хофман) и индианските войни и техните семейства са изправени пред много предизвикателства.  Докато племето прекосява границата, Токай-Ихто и Червената Лисица се срещат за последна битка. Ще може ли вождът на индианците да надвие своя белокож съперник...

Актьорът Гойко Митич сам изпълнява повечето коскоди във филмите си с индианска тематика. Стрелбите от сцените в закриити помещения са заснети във филмовите студия на ДЕФА в Потсдам-Бабелсберг, тези сред природата, предимно в Грузия, Югославия, но и в Румъния и Монголия.
Филмът е известен и с названието си на английски език  The Sons of Great Bear .

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

След премиерата на 18 Февруари 1966 г., за кратко време филмът „Синовете на великата мечка”  става най-касовият в Източна Европа и прави пробив зад желязната завеса, като завзема кинотеатрите на Запад. Лентата е предложена и САЩ, но те я отказват с мотива, че е слаб вариант на уестърн.

Никой не подозира какво би могло да бъде американското бъдеще на "Синовете". В ГДР по онова време съществуват културно-етнографските клубове "Червен кръг", които се занимават с популяризиране на културата и историята на индианците от Северна Америка. В началото на 70-те членове на клуба подаряват копие на филма на индианското племе сиу-дакота в Южна Дакота. Скоро след това в редица индиански резервати в САЩ избухва най-голямото през ХХ век въстание на племето сиукси. Бунтът е оглавен от индианските вождове Ръсел Минс, сега известен киноактьор, и Леонар Пелетие. Във въстанието се включват стотици бойци от сиу, които разполагат с автоматично оръжие. Благодарение на добрата си организация червенокожите устояват цял месец на тежката техника, бронетранспортьорите и хеликоптерите на американската армия и полицията. Разбира се, въстанието е жестоко потушено. Лидерите на бунта са тикнати за дълги години в затвора, а американските власти и до днес крият точния брой на жертвите от двете страни. Събитията влизат в историята на САЩ като "Индианската революция от Уондъд Ни. ФБР прави разследване на ексцесиите и стига до извода, че въстанието е било провокирано от филма "Синовете на Великата мечка". Лентата е обявена за провокация на източноевропейските спецслужби и ГДР, която е била подготвена детайлно и преведена професионално. В архивите на американските служби е направено специално досие на Токей Ихту - Гойко Митич. В следващите години ФБР внимателно следи в страната да не попаднат филми с негово участие, описващи борбите на племето сиу-дакота за своите земи. Така американците никога не виждат продължението на "Синовете" - "Следата на Сокола", нито пък "Белите вълци". След събитията от Уондъд Ни се правят опити Гойко Митич да се откаже от снимането на филми за живота на индианците. Въпреки това, той продължава и запечатва образа си в "Оцеола", "Текумзе", "Кръвни братя", "Апахи" и други.  За жалост един от партньорите на Гойко Митич в "Кръвни братя" и любимец на българските младежи от онова време – американския певец и актьор Дийн Рид намира смъртта си в самолетна катастрофа. Авторите на филма за първи път виждат истински индианци едва при посещението си в САЩ след обединението на Германия.



За резюмето са ползвани материали от статията „Бате Гойко - индианецът от Черна гора” от Александра Гюзелева.

Гойко Митич е сред почетните гости на проведения през 2011 г. 40-и Ротердамски кинофестивал. Любителите на киното у нас помнят Гойко Митич от ролите му на индианци в редица филми на ГДР, разпространявани през 60-те и 70-те години.
РЕКЛАМА:
Сподели👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ